ZorgKiezer

Vergoeding stoppen met roken

Door: - Leestijd: 2 minuten

In Nederland rookt bijna een kwart van de volwassen bevolking. Ieder jaar doen ongeveer 1 miljoen mensen een poging om te stoppen met roken. Goed nieuws: zorgverzekeraars rekenen geen eigen risico meer voor eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. 

Ongeveer 3,1 miljoen Nederlanders roken. Een half miljoen mensen uit deze groep zijn zware rokers. Steeds meer mensen willen hulp bij het stoppen met roken. In de afgelopen zes jaar is een sterke toename te zien. Er wordt verwacht dat het aantal stoppers in 2024 toeneemt omdat er één keer per jaar een volledige vergoeding is voor een eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma. 

Succesvol stoppen

Hoe kun je nou succesvol stoppen? Stoppen met roken doe je ten eerste voor de gezondheid. Maar ook financieel bespaar je een hoop. Rokers hebben gemiddeld vijf tot zeven pogingen nodig om volledig te stoppen met roken. Het Trimbos Instituut zegt dat de kans op stoppen stukken hoger ligt met begeleiding van professionals. Begeleiding door middel van gesprekken hebben vaak meer succes dan alleen zelfhulpmateriaal. 

Effecten van stoppen met roken

De belangrijke feiten op een rijtje:

  • Na twintig minuten daalt de bloeddruk en hartslag;
  • Na twaalf uur herstelt het koolmonoxidegehalte zich in het bloed;
  • Na twee tot twaalf weken verbetert de longfunctie en bloedsomloop;
  • Na één tot negen maanden verdwijnt de rokershoest;
  • Na een jaar halveert het risico op coronaire hartziekten;
  • Na vijf tot vijftien jaar is de kans op een beroerte even groot als die bij een niet-roker;
  • Na tien jaar is de kans op longkanker gehalveerd.

Methoden

Voor lichte rokers kunnen zelfhulpmiddelen de kans op stoppen vergroten. Er zijn handige apps, boeken, brochures of websites. Ook nicotinevervangende middelen verminderen afkickverschijnselen. Denk aan pleisters, kauwgom, tabletten en inhalatoren. Hierbij wordt de rookverslaving in stappen afgebouwd: eerst nicotine afbouwen, dan de gewoonte. 

Dan is er professionele begeleiding. Individuele gesprekken met een arts of coach, groepstrainingen en begeleiding per telefoon vergroten de kans op stoppen volgens Trimbos Insitituut. Rookt iemand meer dan tien sigaretten per dag? Dan is ondersteunende medicatie zoals varenicline, bupropion, notriptyline of cytisine aan te raden. 

Vergoeding zorgverzekering

De basisverzekering vergoedde al een deel van het stoppen-met-rokenprogramma per jaar. Maar er is goed nieuws voor iedereen die wil stoppen met roken. Volgens het nationaal preventieakkoord valt het eigen risico bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s weg in 2024. De basisverzekering dekt de kosten één keer per jaar. Alle zorgverzekeraars moeten deze programma’s volledig vergoeden bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dit moet in hun polisaanbod staan. Er is vanuit de basisverzekering vergoeding voor:

  • Gedragsmatige ondersteuning;
  • Medicatie.

Let op: een vrijstelling van het eigen risico voor medicatie geldt enkel als iemand dit combineert met gedragsmatige begeleiding en zich daarmee specifiek richt op stoppen met roken. 

Alternatieve methoden

Methoden zonder wetenschappelijk bewijs, zoals acupunctuur, hypno- en lasertherapie krijgen geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen is er eventueel wel een vergoeding. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct