ZorgKiezer

Vergoeding bij epilepsie

Door: - Leestijd: 1 minuut

Mensen met epilepsie hebben last van aanvallen die ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Kortweg ontstaan aanvallen doordat er een storing in de hersenen plaatsvindt door een overmatige ontlading van hersencellen. De oorzaken van epilepsie kunnen verschillend zijn. Hoe deze aanvallen er precies uit zien verschilt dan ook per persoon.

Wanneer iemand met epilepsie geen aanval heeft functioneren de hersenen over het algemeen normaal. Maar, tijdens een aanval vindt er een soort kortsluiting plaats en kan die persoon vallen, schokken, vreemde bewegingen maken of even afwezig zijn. In de meeste gevallen is aanleg, een hersenziekte of een hersenbeschadiging de achterliggende oorzaak.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Voor diagnose, onderzoek en behandeling van epilepsie kun je terecht bij een neuroloog. Voor het stellen van een diagnose is het nodig dat de aanvallen goed beschreven worden. Vervolgens kan er verder onderzoek in het ziekenhuis worden verricht met het maken van een EEG, CT-scan of een MRI-scan.

Hoe wordt epilepsie behandeld?

In bijna alle gevallen kan epilepsie niet genezen worden. De aanvallen kunnen vaak wel onderdrukt worden met medicijnen, genaamd anti-epileptica. In enkele gevallen kan de epilepsie operatief behandeld worden.

Vergoeding medicijnen epilepsie

Medicatie en behandeling voor epilepsie worden vergoed vanuit je basisverzekering. Het kan zijn dat er voor jouw medicijn een maximum vergoeding geldt en je eventueel een eigen bijdrage moet betalen. Controleer voor de zekerheid bij je zorgverzekeraar of jouw (merk) medicijn wordt vergoed.

Epileptische aanvallen kunnen risico’s met zich meebrengen. Hulpmiddelen kunnen helpen om gevaarlijke situaties te verminderen. Niet al deze hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn verzekeraars die een epilepsie-alarm vanuit een aanvullend pakket vergoeden. Bij ernstige epileptische klachten wordt een bedmatje vergoed. Deze geeft een alarmsignaal af wanneer je een aanval hebt.Voor sommige hulpmiddelen geldt dat je ze kunt aanvragen bij het WMO-loket van de gemeente.

Zorgverzekeringen vergelijken

Bij ZorgKiezer.nl kun je eenvoudig alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Je vergelijkt ze op dekking, prijs en service. Heb je een vraag over bepaalde vergoedingen of over de zorgverzekering? Bel ons op het telefoonnummer 020 261 16 00. Er staat een team van overstapcoaches klaar om je vragen te beantwoorden en eventueel voor jou de overstap te regelen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct