ZorgKiezer

Vergoeding bij de ziekte van Parkinson

Door: - Leestijd: 2 minuten

Ongeveer 1 op de 50 mensen in de leeftijdsgroep tussen de 50 en 70 jaar lijdt aan de ziekte van Parkinson. Bij mensen met de ziekte van Parkinson sterven hersencellen langzaam af. Dit komt onder andere door een tekort aan dopamine. Hierdoor ga je steeds minder goed functioneren. De meest voorkomende klachten van Parkinson zijn:

  • Vergeetachtigheid
  • Verwardheid en angst
  • Evenwichtsproblemen
  • Moeite met bewegen en spreken

Hoe wordt Parkinson behandeld?

Parkinson kan niet genezen worden. Er zijn slechts medicijnen die de symptomen verminderen. De meest gebruikte medicatie hiervoor is levodopa en dopamineagonist. Deze medicatie helpt om het trillen te verminderen en om makkelijker te bewegen.
Hiernaast is het belangrijk om zo lang mogelijk fit en actief te blijven. Er wordt aangeraden om dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om wandelen, zwemmen of fietsen. Mocht dit te zwaar worden dan kun je kiezen voor kortere bewegingsperiodes en eventuele hulpmiddelen als een rollator.

Vergoeding door je zorgverzekering

De meeste medicijnen die voorgeschreven worden bij Parkinson worden vergoed vanuit het basispakket. Het kan zijn dat er voor jouw medicijn een maximum vergoeding geldt en je eventueel een eigen bijdrage moet betalen. Check voor de zekerheid bij je zorgverzekeraar of jouw (merk) medicijn wordt vergoed.

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak behoefte aan specifieke zorg. Deze zorg wordt vaak niet vergoed vanuit je basisverzekering. Je kunt je hier echter wel aanvullend voor verzekeren.

  • Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren. Vanaf de 21ste behandeling wordt fysiotherapie bij chronische aandoeningen als Parkinson wel vergoed.
  • Logopedie wordt vergoed vanuit je basisverzekering (wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat).
  • Rollator of overige hulpmiddelen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Je kunt je hier aanvullend voor verzekeren. Hulpmiddelen om in je huis te blijven wonen, zoals een traplift worden vergoed vanuit de gemeente, vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
  • Ergotherapie richt zich op het weer mogelijk maken van dagelijkse handelingen bij mensen die door bijvoorbeeld Parkinson een lichamelijke of psychische beperking hebben opgedaan. Vanuit de basisverzekering wordt de eerste 10 uur per jaar vergoed. Voor meer behandelingen kun je je aanvullend verzekeren. 
  • Psychologische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, hiervoor betaal je echter wel een eigen bijdrage.

Het klachtenpatroon wisselt sterk per persoon en daarmee ook de zorgbehoefte. Het is dus ook per persoon verschillend welke aanvullende verzekering het best past.

Zorgverzekering vergelijken

Wil je overstappen van zorgverzekering? Dan is het handig om de zorgverzekering met elkaar te vergelijken in met de ZorgVergelijker. Heb je een vraag of wil je hulp bij het overstappen? Onze zorgcoaches zijn telefonisch bereikbaar op 020 261 16 00. Zij staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct